Επικοινωνήστε με το Σύλλογο: phone email facebook twitter youtube instagram rss
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ κ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΣΛ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

για να μιλήσουμε για το φαρμακείο του αύριο και να μας αφορά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτα τη βιωσιμότητά του. Να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του φαρμακείου με τη σημερινή του μορφή, του φαρμακείου ιδιοκτησίας ενός ή περισσότερων φαρμακοποιών, του φαρμακείου της γειτονιάς, του φαρμακείο της περιφέρειας, του φαρμακείου του μονοεδρικού.

Το πρώτο και κύριο θέμα είναι για εμάς το ιδιοκτησιακό αγαπητοί συνάδελφοι!!! Δεν είναι ένα θέμα που θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει επιδερμικά διότι ουσιαστικά αφορά το αύριο, το δικό μας και των οικογενειών μας.

Από τη χτεσινή τοποθέτηση εδώ στο συνέδριο μας, του Νομικού κυρίου Πάνου Καπώνη θα ήθελα να κρατήσουμε ορισμένα στοιχεία που έχουν άμεση συνάργηση με την βελτίωση της σχέσης Κοινοτικό φαρμακείο στην Ελλάδα, Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και Ελληνική Πολιτεία και άρα έχουν να κάνουν ευθέως με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Πρόκειται για στόχους που θα πρέπει να έχουμε και αφορούν σε

 • Κωδικοποίηση της Φαρμακευτικής νομοθεσίας
 • Εκσυγχρονισμός του νόμου για τους φαρμακευτικούς συλλόγους
 • Κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
 • Ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων το οποίο πρέπει να το καθορίζουν οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι
 • Συνενώσεις Φαρμακευτικών Συλλόγων που υπάρχουν εντός του ίδιου νομού
 • Ευελιξία του νόμου περί Συστεγάσεων Φαρμακείων – Θα μπορούσε να γίνει συνεταιρισμός φαρμακείων και όχι μόνο εταιρείες Ο.Ε. μεταξύ φαρμακοποιών
 • Φορολογικά και νομικά κίνητρα για τις συνενώσεις
 • Έλεγχος του ΕΟΦ για επάρκεια αποθεμάτων και κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα. Αυτό θα οδηγήσει σε έλεγχο των παράνομων εξαγωγών
 • Τροποποίηση του Νόμου περί ιδρύσεως φαρμακείων μόνο από αδειούχους φαρμακοποιούς

 

Αν θέλουμε να εξετάσουμε όλα τα άλλα προβλήματά μας και τους στόχους που γενικότερα θέτουμε σαν κλάδος οφείλουμε να κατανοούμε πλήρως ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με το ποιος σε τελική ανάλυση θα κατέχει τα φαρμακεία.

Σήμερα εργαζόμαστε σ’ ένα περιβάλλον που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Καθημερινά αγχωνόμαστε και χάνουμε αρκετές εργατοώρες και ενέργεια για την εύρεση φαρμάκων που βρίσκονται μονίμως σε έλλειψη.

Παρέχουμε (αναλόγως που βρίσκεται το φαρμακείο μας) μια πληθώρα υπηρεσιών στους ασθενείς. Οι υπηρεσίες αυτές ουσιαστικά δεν μας αναγνωρίζονται, δεν μας λέει κανείς ευχαριστώ, δεν αποζημιώνονται, παρά μόνο αποτελούν στοιχείο για μεταξύ μας ανταγωνισμό. Για να είμαστε καλύτεροι από τον δίπλα.

Δίνουμε δανεικά φάρμακα και πολλές φορές προθυμοποιούμαστε να βρούμε λύση και για τη συνταγογράφηση.

Δουλεύουμε με εξαιρετικά χαμηλό κατά μέσο όρο ποσοστό στα φάρμακα, εξακολουθούμε να πληρώνουμε το μνημονιακό rebate και το 0,8% για τα πρωτότυπα, και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας στα παραφάρμακα με αποτέλεσμα να καταλήγουμε με χιλιάδες ευρώ λιμνάζον εμπόρευμα και με εξευτελιστικό ποσοστό κέδρους και σ’ αυτά.

Εργαζόμαστε σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο η συνταγή του γιατρού δεν γίνεται ουσιαστικά σεβαστή, αφού ο καθένας μπορεί να αγοράσει φάρμακα και χωρίς αυτή. Οι νέοι φαρμακοποιοί όμως, που θέλουμε να οραματιστούμε ένα μέλλον σε πιο λειτουργικό και ξεκάθαρο περιβάλλον δεν το θέλουμε αυτό. Δεν πρέπει να το θέλουμε, άσχετα αν αναγκαζόμαστε κι εμείς να λειτουργούμε έτσι. Θέλουμε ο γιατρός να γράφει τη συνταγή και μετά να χορηγούμε τα φάρμακα. Θέλουμε, βέβαια ο γιατρός να μην επεμβαίνει στο εμπορικό σκεύασμα που θα επιλέξουμε να χορηγήσουμε γιατί αυτή είναι καθαρά δική μας δουλειά.

Αγαπητοί συνάδελφοι, για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε το φαρμακείο του μέλλοντος. Για να μπορέσουμε να μας φανταστούμε εκεί, σαν ανεξάρτητους φαρμακοποιούς, εμάς ή τα παιδιά μας, θα πρέπει σαφέστατα να βρούμε λύσεις για όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν. Αυτό είναι βασικό βήμα.

Το φαρμακείο του μέλλοντος δεν μπορεί να στηρίζεται στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Δεν γίνεται να λειτουργούμε έτσι. Οι σύλλογοί μας αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλουμε να πολεμήσουμε το λυπηρό αυτό φαινόμενο.

Δεν μπορεί να λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον χωρίς καθορισμένο ωράριο. Οφείλουμε να προασπίσουμε το ισχύον ωράριο και φυσικά να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους από την Πολιτεία. Όπως πετύχαμε πρόσφατα.

Το φαρμακείο του μέλλοντος δεν θα μπορέσει να υπάρξει (πέραν του γεγονότος ότι είναι παράνομο) χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού. Δεν μιλάμε για το να λείψει ο φαρμακοποιός μισή ώρα γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Μιλάμε για φαρμακεία που πιθανά λειτουργούν συνεχώς χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού.

Για να μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον σαν κλάδος οφείλουμε σαφέστατα να σεβόμαστε τους μεταξύ μας κανόνες δεοντολογίας και παράλληλα να φροντίζουμε με την εν γένει θετική μας παρουσία ( Σαν σύλλογοι κυρίως ) ώστε να αναβαθμίσουμε την εικόνα του φαρμακοποιού προς τα έξω. Να δείξουμε την αξία του. Να διαφημίσουμε την προσφορά του. Να εξαίρουμε και να διαχωρίσουμε το ρόλο του. Να παρέχουμε με την κοινωνική μας δράση και την προσφορά μας, ουσιαστικό έργο, χειροπιαστό, για τις ευαίσθητες κυρίως ομάδες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

μπορούμε να μιλάμε ώρες για τα προβλήματα του σήμερα, που όλους μας απασχολούν. Για τα νέα θέματα που προκύπτουν. Για τον κίνδυνο διάθεσης φαρμάκων σε άλλα κανάλια διανομής, για τα ακριβά φάρμακα τα οποία διαπραγματευόμαστε να επιστραφούν στα φαρμακεία μας με δίκαιους όρους για εμάς, για την ανεξέλεγκτη πώληση μέσω internet.

 

Όλα αυτά τα προβλήματα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών μας οργάνων, δεν είναι κατά τη γνώμη μου άσχετα με την επιμελή προσπάθεια φτωχοποίησης του κλάδου με απώτερο σκοπό την αναδιανομή των ιδιοκτητών των  φαρμακείων στην Ελλάδα.

Είναι πάγια τακτική των ισχυρότερων και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση θεωρία συνωμοσίας. Προκειμένου να ξεπουληθεί μια επιχείρηση που με διάφορους τρόπους ελέγχεται από τρίτους παράγοντες (όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ ή το υπουργείο Υγείας στην περίπτωσή μας) ξεκινάει αρχικά μια προσπάθεια ευτελισμού. Όταν η φαρμακευτική αγορά θα ελέγχεται πλήρως από λίγους και εκλεκτούς τότε ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα βασικά προβλήματα του κλάδου και σαφέστατα θα ανέβει η φαρμακευτική δαπάνη.

 

 Σε 4 άξονες θεωρώ ότι χρειάζεται να κινηθούμε για να κρατήσουμε το επάγγελμα

 1. Στον διαρκή αγώνα για την διατήρηση της ιδιοκτησίας των φαρμακείων μας
 2. Στην προσπάθεια ισχυροποίηση της θέσης μας με τη σύμπραξη των συνεταιρισμών και με προώθηση των μεταξύ μας συνενώσεων ώστε να δημιουργηθούν άμεσα, δικές μας ανταγωνιστικές μονάδες υψηλών προδιαγραφών
 3. Στην κινητοποίηση σύσσωμης της ηγεσίας του κλάδου προς την επίλυση των βασικών θεμάτων στα οποία αναφέρθηκα και τα οποία μας κρατάνε στάσιμους
 4. Στην προσπάθεια αναβάθμισης με κάθε τρόπο της εικόνας του φαρμακοποιού και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου του φαρμακείου ως μια σύγχρονη μονάδα Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Με εκτίμηση,

Κουτσούκης Αθανάσιος

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας