Pharmacies on duty
Επικοινωνήστε με το Σύλλογο: phone email facebook twitter youtube instagram rss
Επιστημονική μελέτη για τον εμβολιασμό & τη φαρμακοεπαγρύπνηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Επιστημονική μελέτη για τον εμβολιασμό & τη φαρμακοεπαγρύπνηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο


Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ύστερα από έγκριση του πρωτοκόλλου της μελέτης και από την επιτροπή βιοηθικής του ΑΠΘ ξεκινά μελέτη αναφορικά με την ασφάλεια της επικείμενης τρίτης δόσης αλλά και την φαρμακοεπαγρύπνιση αναφορικά με τα εμβόλια.

 

Μία πολύ σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε ύστερα από μία πρωτοβουλία φαρμακοποιών θα εξελιχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες αναδεικνύοντας ένα σοβαρό και επίκαιρο λόγω πανδημίας ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού με επικέντρωση στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη, και γενικότερα τη σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Κωνσταντίνος Λιάρας διδάκτωρ Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκλέκτορας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς σημείωσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία ιδέα του συναδέλφου του φαρμακοποιού Λευτέρη Τεπερικίδη η οποία ήρθε λίγο μετά τη λήξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, διάστημα που ήδη είχε ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κατά της COVID 19, κάποια στιγμή τον Μάρτιο.
Έγινε μία κουβέντα μεταξύ συναδέλφων και κατέληξε στην ιδέα της συνεργασίας με τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης έτσι ώστε να αποκτήσει η μελέτη μία επίβλεψη και ένα άλλο κύρος. Έτσι συγκεντρώθηκε όλη η ομάδα των φαρμακοποιών που είδαν πολύ θετικά αυτήν την ιδέα και μαζί με τον κ. Βιζιριανάκη και τον συνεργάτη του κ. Θεοδόση Θεοδοσίου που ασχολείται με την υποστήριξη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων και αποφάσισαν όλοι μαζί να προχωρήσουν τη μελέτη.
Η ιδέα αγκαλιάστηκε από τη διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και έτσι μετά την έγκριση από το Δ.Σ. για πρώτη φορά ο Σύλλογος συμμετέχει σε επιστημονική μελέτη. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Λιάρας «θέλαμε να είναι μελέτη φαρμακοεπαγρύπνησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με το Πανεπιστήμιο και όχι μελέτη μίας ομάδας φαρμακοποιών με έναν Καθηγητή, στα πρότυπα μεγάλων Συλλόγων στο εξωτερικό που εκπονούν και δημοσιεύουν μεγάλες επιστημονικές μελέτες».
Ένα σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί και πήγε αρκετά πίσω την έναρξη της μελέτης ήταν το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτήν. «Επιλέξαμε την Επιτροπή Βιοηθικής του ΑΠΘ και λόγω της συνεργασίας μας με τον κ. Βιζιριανάκη και λόγω του ότι μας ήταν πιο εύκολο να στείλουμε εκεί τα απαραίτητα έγγραφα. Εκεί καθυστερήσαμε. Όλα αυτά ήθελαν έξτρα χρόνο. Έπρεπε για παράδειγμα να διασφαλίσουμε δικό μας κομμάτι στον server του Πανεπιστημίου για να καταχωρούνται με ασφάλεια τα δεδομένα, να μην καταχωρούνται όπου να’ ναι. Για να πάρουμε έγκριση να γίνει το secure space όπου θα αποθηκεύονται ασφαλώς τα δεδομένα ήθελε χρόνο. Έπρεπε να δούμε με ποια μορφή θα γίνονταν οι δηλώσεις συναίνεσης των συμμετεχόντων και που θα καταχωρούνται. Όλα αυτά ήθελαν χρόνο και έτσι φτάσαμε στο καλοκαίρι.
Επειδή όμως είχαν προχωρήσει οι εμβολιασμοί αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην τρίτη δόση, με την έναρξη της τρίτης δόσης να το ξεκινήσουμε. Τώρα λοιπόν το ξεκινάμε δυναμικά ως Πανελλήνιος και παράλληλα ό,τι δεδομένα έχουμε για τις προηγούμενες δόσεις να καταχωρούνται και εκείνα. Αυτή τη στιγμή η μελέτη έχει ξεκινήσει και είναι στα χέρια του καθενός να συμμετέχει σε αυτήν. Η εγγραφή είναι απλή και ένας φαρμακοποιός το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να πατήσει το σχετικό link https://covid.pharm.auth.gr/, να εγγραφεί και να αρχίσει να καταχωρεί δεδομένα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παράλληλα με κάθε καταχώρηση δημιουργείται κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ γιατί αλλιώς τα αποτελέσματα δεν έχουν νόημα».
Η μελέτη, όπως πιστεύει ο κ. Λιάρας δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα σε συμπεριφορές απέναντι στα εμβόλια καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματά της, θα είναι όμως σημαντική καθώς εκ των πραγμάτων θα αναδείξει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης, το θέμα των όποιων παρενεργειών των εμβολίων και το σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών σε όλο αυτό το κομμάτι της καταγραφής.

Ο Πανελλήνιος με έγγραφό του προς τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους καλεί τους φαρμα- κοποιούς να συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.


Από την αρχή της πανδημίας ο κλάδος στάθηκε δίπλα στον πολίτη αλλά και στην πολιτεία. Συμμετείχαμε ενεργά στην ενημέρωση του κοινού και βοηθήσαμε το κρατικό σχέδιο αντι- μετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Αυτό προσέθεσε ένα μεγάλο βάρος
σε επίπεδο φόρτου εργασίας και όχι μόνο. Σήμερα η χώρα μας, όπως και όλο το βόρειο ημισφαίριο, προετοιμάζεται για το δεύτερο χειμώνα παρουσία του SARS-CoV2. Αυτό που διαφέρει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Σε αυτό το πλαίσιο o Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχώρα σε μια μεγάλη μελέτη αναφορικά με την ασφά- λεια της επικείμενης τρίτης δόσης αλλά και την φαρμακοεπαγρύπνιση αναφορικά με τα εμβόλια. Ο στόχος της μελέτης αυτής είναι να καταγράψει τη συχνότητα και την ένταση όλων των εμφανιζόμενων, καταγεγραμμένων και μη, Ανεπιθύμητων Ενεργειών (ΑΕ) στον εμβολιαζόμενο πληθυσμό.
Πρωταρχικός στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η συχνότητα και η ένταση των καταγεγραμμένων ΑΕ σε σύγκριση με τις μελέτες φάσης 3.
Δευτερεύων στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανές μη καταγεγραμμένες ΑΕ, σοβαρές ή μη σοβαρές. Σημειώνεται ότι πρόταση αυτή εγκρίθηκε τόσο από την Επιστημονική Επιτροπή όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον συνάδελφο κ. Λευτέρη Τεπερικίδη και τον συνεργάτη του κ. Θεοδόση Θεοδοσίου. Την πρόταση συνυπογράφουν και οι φαρμακοποιοί κ.κ. Ανδρέας Βίτσος, Κωνσταντίνος Λιάρας, Αντώνης Γεωργακόπουλος, Βασίλης Μπιρλιράκης και Διαμαντής Κλημεντίδης, οι οποίοι αποτελούν τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής ομάδας που κατήρτισε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 τον Δεκέμβριο 2020, αλλά και η συνάδελφος κα Άννα Σιδηροπούλου. Την ερευνητική ομάδα
συντονίζει ως επιστημονικά υπεύθυνος ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρ- μακευτικής του ΑΠΘ, κύριος Ιωάννης Βιζιριανάκης. Μάλιστα το πρωτόκολλο της μελέτης έχει εγκριθεί και από την επιτροπή βιοηθικής του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οργανωμένη προσπάθεια που έχει σαν απώτερο στόχο την ανάδειξη των επιστημονικών δεξιοτήτων του κλάδου μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της μελέτης στο σύνδεσμο που ακολουθεί.
https://covid.pharm.auth.gr/

Εκεί θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία και να κάνετε την εγγραφή σας.

 

Πηγή: Dailypharmanews