Pharmacies on duty
Επικοινωνήστε με το Σύλλογο: phone email facebook twitter youtube instagram rss
Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις φαρμάκων

Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις φαρμάκων και τι να περιμένουμε.

Η μάχη που συνεχίζεται….

Για τη συμμετοχή μου στη Διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είμαι περήφανος για πολλούς λόγους αλλά ξεχωρίζω αυτόν εδώ λίγο παραπάνω.

 

Την ξεκάθαρη στάση, από την πρώτη στιγμή, ενάντια στις εξαγωγές φαρμάκων και την ανάλογη δράση και άρα ενάντια στο φαινόμενο των τρομερών ελλείψεων που αντιμετωπίζει η αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας, την οποία στάση μόνο η συγκεκριμένη Διοίκηση επέλεξε να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. 

 

Μιλώντας ανοιχτά, χωρίς να κρύβει την αλήθεια και την ουσία, διεκδικώντας λύσεις και εναντιωνόμενη με όλους και όλα που εμπλέκονται στην υπόθεση, που κωλυσιεργούν, που θολώνουν τα νερά, που δεν λαμβάνουν αποφάσεις, που έχουν να κερδίσουν ή που φοβούνται.

 

Ότι περνάει από το χέρι μας το κάνουμε ήδη και στη συνέχεια θα βγουν στη δημοσιότητα πολύ περισσότερα πράγματα  και ας θίγουν τον οποιονδήποτε. Θα φτάσουμε την υπόθεση όσο ψηλά κι αν χρειαστεί και ήδη οι βάσεις έχουν μπει. Ακόμη και πέρα από τα όρια της χώρας μας.

 

Εώς ότου δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Γιατί σίγουρα μέχρι στιγμής το πρόβλημα παραμένει και κατά καιρούς η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

 

Μπορεί να μην είναι απλή μια τέτοια υπόθεση, η οποία, άλλωστε, ταλαιπωρεί ασθενείς, φαρμακοποιούς και γιατρούς πολλά χρόνια τώρα. Μπορεί να μην είναι ευθύνη δικιά μας το να δώσουμε λύση γιατί το ζήτημα αφορά πληθώρα υπηρεσιών, Υπουργείων, οργανισμών, καθώς και εταιρειών, φαρμακαποθηκών και μεμονωμένων φυσικών προσώπων και γιατί το πρόβλημα ξεκινάει ουσιαστικά από την ίδια τη δομή και λειτουργία του οικοδομήματος που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επειδή σε τελική ανάλυση μας αφορά και εμάς και είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι, θα φέρουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και όποια σχέση κι αν υπάρχει μαζί τους ή όποια σχετική θέση κι αν κατέχουν. 

 

Γιατί εμείς η μόνη θέση που κατέχουμε είναι αυτή της Διοίκησης του Συλλόγου και καμία άλλη, οπως δεν ασκούμε και καμία άλλη δραστηριότητα σχετική με τη διακίνηση του φαρμάκου και άρα δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Το αντίθετο. Και επειδή είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους φαρμακοποιούς, που εμείς, ως το υπέρτατο θεσμικό όργανο του κλάδου έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε, όπως και απέναντι στους ασθενείς των φαρμακείων και συνολικά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, όπως ορίζει ο νόμος για την ευθύνη των φαρμακευτικών συλλόγων στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Αυτό δείχνει ακεραιότητα από την πλευρά της διοίκησης, ανεξαρτησία από εμπορικούς και οικονομικούς παράγοντες, διάθεση για ουσιαστική προσφορά και έργο, αφοσίωση στις πραγματικές ανάγκες των φαρμακείων και των ασθενών μας, αποφασιστικότητα και θέληση.

 

Πέρα, λοιπόν, από την προστασία των ΜΥΣΥΦΑ από το διαδίκτυο που αποτελεί το σπουδαιότερο επίτευγμα μέχρι στιγμής, πέρα από το πέρασμα του φαρμακείου στο χώρο των υπηρεσιών και την ανάδειξη της αξίας του λειτουργήματός μας χάρη στην άψογη στάση που κράτησαν οι χιλιάδες συνάδελφοί μας σε όλη τη χώρα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πέρα από την εξέλιξη της δια βίου εκπαίδευσης, πέρα από την σαφή και πλήρη ενημέρωση που προσπαθούμε να παρέχουμε σε κάθε συνάδελφο, πέρα από το απίστευτο συμμάζεμα των οικονομικών του Συλλόγου που δίνει νέες δυνατότητες και παράλληλα έχει αυξήσει θεαματικά τις απολαβές που λαμβάνουν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται, πέρα από τη διαρκή μάχη με τις υπηρεσίες και τον κρατικό μηχανισμό για να απλοποιηθεί κάποτε η καθημερινότητα μας, πέρα από το γενικότερο όραμα και τη δράση που,ίσως, θα ήθελε να προσφέρει η οποιαδήποτε Διοίκηση ενός Πανελλήνιου Συλλόγου, είμαστε κυρίως περήφανοι που για πρώτη φορά, χωρίς εξαρτήσεις αποφασίζουμε να διεκδικήσουμε μια δίκαιη λύση και σ’ αυτό το μεγάλο ζήτημα.

 

Εν αναμονή εξελίξεων και με την ελπίδα να ανταποκριθούν αναλόγως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και το συντομότερο δυνατό.

 

ΥΓ. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχε η φωνή του Συλλόγου, που εκφράζει τις φωνές των χιλιάδων συναδέλφων και αν αφήνονταν η υπόθεση στα χέρια αποκλειστικά όσων είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι.

 

ΥΓ 2 Θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν επιτέλους στη χώρα αυτή ο κάθε ασθενής θα μπορεί να λάβει απρόσκοπτα τη θεραπεία του, κάθε στιγμή, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αμφιβόλου ποιότητας υποκαταστάσεις, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε φαρμακείο.

 

Κουτσούκης Θάνος

Αν. Γραμματέας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας