Pharmacies on duty
Επικοινωνήστε με το Σύλλογο: phone email facebook twitter youtube instagram rss
Προτεραιότητα η αύξηση των γενοσήμων


Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το ζήτημα των γενοσήμων και της ανάγκης αύξησης της διείσδυσής τους στην αγορά ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Φαίνεται πως για τους κ.κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας και Βασίλη Κοντοζαμάνη, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες η επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί και από τα μνημόνια τα γενόσημα να υπερβούν το 60% του συνόλου των φαρμάκων που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά με την πρόθεση μάλιστα να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν έχουν αποδώσει παρά ελάχιστα με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με 

στοιχεία του ΟΟΣΑ (2017) το ποσοστό κατανάλωσης των γενοσήμων στη χώρα σε ό,τι αφορά τον όγκο των πωλήσεων βρισκόταν στο 27%  και παρά το ότι ανέβηκε στο 28,3% τον Οκτώβριο του 2019 υπολείπεται πολύ του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ που το 2017 ήταν στο 52% και παραμένει αβυσσαλέα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ανερχόταν στο 85% και τη Γερμανία με 82%.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Κουτσούκη, Αναπληρωτή Γραμματέα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας ο οποίος παρενέβη για το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την πίεση που ασκούν ορισμένες εταιρείες για την προώθηση off patent φαρμάκων μέσω του μηχανισμού των ελλείψεων». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία για τους φαρμακοποιούς στην επιλογή του ιδιοσκευάσματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση».

Σημαντικό θέμα πέρα από την ενίσχυση των κινήτρων είναι να υπάρξει συνέπεια σε ό,τι αφορά την απόδοση τους σε αυτούς που τα δικαιούνται.

 

18 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς

Γενικά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα και όχι αντικίνητρα. Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πρέπει να περιμένει τις εταιρείες να πληρώσουν για να δώσει τα χρήματα στους φαρμακοποιούς που έπιασαν το στόχο τους. Θα πρέπει όταν πιάνει το στόχο ένα φαρμακείο να πληρώνεται άμεσα ή το πολύ εντός δύο μηνών. Θα μπορούσε είτε να υπάρχει ένας συμφηφισμός με το clawback που μπορεί να οφείλει μία εταιρεία είτε στην περίπτωση που δεν οφείλει clawback να εισπράττεται άμεσα, κάθε μήνα.

«Όταν ένα κράτος βγάζει νόμους και θέλει να δημιουργήσει κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν είναι δυνατόν η ίδια, εξαιτίας του ότι ο μηχανισμός απόδοσης του bonus δεν λειτουργεί σωστά ώστε να υπάρχουν στην πράξη τα όποια κίνητρα, να μην αντιληφθεί ότι θα πρέπει να δούμε πως θα αλλάξει εντελώς η διαχείριση αυτού του θέματος» τόνισε ο κ. Βαλτάς.

Πάντως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα όχι μόνο στο να αλλάξουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά το να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα αλλά και στο ζήτημα της καταβολής των χρημάτων που οφείλονται στους φαρμακοποιούς με βάση το σημερινό καθεστώς.

«Αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, ανέφερε στο DailyPharmaNews ο κ. Βαλτάς, μέσα στις πληρωμές τα φαρμακεία τα οποία δικαιούνται bonus επειδή πέτυχαν τον στόχο για τα γενόσημα θα δούνε να αφαιρείται το ποσό που δικαιούνται από το ποσό του rebate  που παρακρατά ο ΕΟΠΥΥ. 

Το ανώτερο ποσό που δίνει ο ΕΟΠΥΥ ως bonus τη κάθε φορά είναι όσο το ποσό του rebate. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στο σημείο να έχουν διατεθεί με αυτά τα χρήματα που θα διατεθούν τώρα ή καλύτερα που θα προσθαφαιρεθούν από το rebate –μιλάμε για διάθεση χρήματος- φτάνουμε τα 18 εκατομμύρια ευρώ και συνεπώς ο ΕΟΠΥΥ θα χρωστά στα φαρμακεία άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ για το bonus των τελευταίων μηνών». 

 Πάντως φαίνεται ότι το θέμα είναι πλέον προτεραιότητα καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κουβέντα για το θέμα δεν έγινε μόνο στη συγκεκριμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο αλλά έχει προηγηθεί συζήτηση του θέματος και σε άλλες συναντήσεις. Μάλιστα σημείωσε ο κ. Βαλτάς, η φιλοσοφία και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη είναι ότι «κερδίζει το κράτος, κερδίζεις και εσύ. 

Όσο πιο πολλά κερδίζει το κράτος, τόσο πιο πολλά κερδίζεις και εσύ». Ωστόσο πάνω σε αυτό θέτει έναν προβληματισμό ο κ. Βαλτάς. «Ο προβληματισμός μου είναι μέχρι τώρα το κράτος κερδίζει αλλά εμείς οι φαρμακοποιοί δεν κερδίζουμε. Καλό λοιπόν είναι αυτό το win – win να το δούμε στην πράξη, να υπάρχει μία ανταποδοτικότητα. Και αυτό και σε ό,τι αφορά τους χρόνους και τα ποσά και τη διαδικασία και τον έλεγχο. Αυτό για εμάς ήταν ένα πάγιο θεσμικό αίτημα. Να το πω αλλιώς. “Θέλεις πραγματικά να πετύχεις τους στόχους. Δώσε κίνητρα στα φαρμακεία. Όχι αντικίνητρα. Σε όλες τις χώρες που επιτεύχθηκαν οι στόχοι των γενοσήμων πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν τα φαρμακεία».    

πηγή DailyPharmaNews.gr