Pharmacies on duty
Επικοινωνήστε με το Σύλλογο: phone email facebook twitter youtube instagram rss
Επικίνδυνο κοκτέιλ ο ιος της γριπης και ο SarS-Cov-2

Επικίνδυνο συνδυασμό θεωρούν οι ειδικοί τη συνύπαρξη κορονοϊού και εποχικής γρίπης. Μάλιστα σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας μεταξύ άλλων τονίζεται ότι τη φετινή σαιζόν απαιτούνται αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης, κυρίως όσον αφορά στα ευπαθή άτομα, επειδή ο ιός αναμένεται να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον Sars Cov-2.

 

«Το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα δεν πρέπει να δημιουργεί ένα αίσθημα εφησυχασμού» έχει τονίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο θα «χτυπήσει» ο ιός της γρίπης εφέτος είναι απρόβλεπτος. «Ευχόμαστε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι πέρυσι δεν εκτεθήκαμε τόσο στον ιό της γρίπης σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω της χρήσης μάσκας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

  Ωστόσο, η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησαν πέρυσι οι ιοί της γρίπης, θα είναι χαμηλότερη, όπως επισημαίνουν και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και συγκεκριμένα η κυκλοφορία των ιών, καθώς λόγω εμβολιασμού για τον κορονοϊό τα μέτρα έχουν κάπως χαλαρώσει και η μάσκα ενίοτε φοριέται και ...στο πηγούνι.

 

Τα πρώτα αντιγριπικά εμβόλια, περίπου 1,8 εκατ. δόσεις από τα 4,2 εκατ. που θα παραλάβουμε, βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων, ενώ από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας η πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα καταγράφεται στο σχετικό μητρώο. 

 

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση για τις 11 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στις οποίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλά. (Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία. ) 

 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Βόρειο Ελλάδα, με τα 4 μεγάλα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας να βρίσκονται πλέον στα όρια τους και μετά από κάθε εφημερία να υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο. Και μπορεί η πορεία της επιδημίας να χαρακτηρίζεται πτωτική σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο οι σκληροί δείκτες, που είναι οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, είναι αυξημένοι.

 

Πτωτική καταγράφεται πάντως η πορεία των κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα, σύμφωνα και με ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον Αύγουστο ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στις ηλικίες 4 έως 18 ετών ήταν στις 4.378 ενώ την πρώτη εβδομάδα έναρξης των σχολικών μονάδων, όπου ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μεγαλύτερος, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε 3.559.

Εν τω μεταξύ την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. 

 

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στο Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη. Οριακές ήταν οι αυξήσεις στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από

τις δώδεκα (2/12) περιοχές του ΕΔΕΛ και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%), ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%). Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής κατά 58%, καταδεικνύει πάντως ότι η κατάσταση αρχίζει και βαραίνει και στο Λεκανοπέδιο.

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Πηγή : DailyPharmaNews.gr